hulphond in de zaak

Andere plekken

Er is onderzoek gedaan naar hoe vaak en waar mensen met een hulphond worden geweigerd. Daarbij is de toegankelijkheid van 5 typen openbare gelegenheden gemeten; winkels, eet- en drinkgelegenheden, vakantieverblijven, openbaar vervoer en medische voorzieningen.

FEITEN & CIJFERS

Uit onderzoek van Hulphond Nederland en KNGF Geleidehonden blijkt:

  • Maar liefst 1 op de 10 mensen met een hulphond is in 2019 één of meerdere keren geweigerd in het openbaar vervoer.
  • De meeste problemen doen zich voor bij taxi’s.
  • In vakantieparken werd 1 op de 8 mensen de toegang ontzegd vanwege de hulphond.

TIPS

Heb je twijfels over hulphonden in jouw branche? Dat is heel begrijpelijk. Hierbij wat praktische richtlijnen:

Zorg dat bezoekers met een hulphond zich welkom voelen.
Benader iemand met een hulphond altijd vriendelijk, ook als je even niet weet hoe te handelen. “Bewijzen” dat je een beperking hebt is voor mensen niet prettig, dus ga hier respectvol mee om. Houd er rekening mee dat er ook niet-zichtbare redenen zijn, zoals autisme en PTSS.

Ga het gesprek aan met de hulphondenbaas.
Samen kunnen jullie waarschijnlijk tot een goede oplossing komen. Leg je vragen voor aan de persoon met de hulphond. Deze krijgt hier dagelijks mee te maken en heeft daarom veel kennis en ervaring. Mensen met een hulphond weten vaak precies op welke manieren zij rekening kunnen houden met anderen.

Denk in oplossingen.
Zijn er andere bezoekers die bang zijn voor honden? Stel hen dan gerust. Leg hen uit dat hulphonden professioneel zijn opgeleid, en zich rustig en netjes gedragen. Zij blijven dichtbij de baas, hebben geen aandacht voor andere personen en blaffen niet. Kortom: ze veroorzaken geen overlast.

Zijn mensen allergisch voor honden?
Zorg – zo mogelijk – voor voldoende afstand zodat alle partijen zich op hun gemak voelen.

Zijn er zorgen over de hygiëne?
Dan is het goed om te weten dat onderzoek aantoont dat pootjes van hulphonden schoner zijn dan de schoenzolen van hun bazen. Bovendien zijn hulphonden zindelijk en ingeënt tegen ziekten.

Vraag vriendelijk om identificatie.
Hulphondenbazen en puppypleeggezinnen (vrijwilligers die de hulphonden het eerste jaar opvoeden) hebben een pasje waarmee zij kunnen aantonen dat de hond een officiële geleidehond (in opleiding) is. Bij twijfel, als een beperking niet direct zichtbaar is, mag je ook vragen waar iemand de hond voor nodig heeft.

Informeer jezelf en het personeel.
Zorg dat alle medewerkers kennis hebben van hulphonden en hoe zij hiermee om dienen te gaan. Hier vind je alle benodigde materialen om je personeel voor te lichten.

WET- EN REGELGEVING

Een professioneel opgeleide hulphond is altijd welkom in openbare gelegenheden. Dat is in de wet vastgelegd.

VN-verdrag
Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-verdrag inzake rechten voor mensen met een handicap in Nederland. Dit verdrag bepaalt dat mensen met een beperking gelijke rechten hebben op het gebied van wonen, scholing, vervoer, werk, goederen en diensten. Personen die worden geassisteerd door een hulphond mogen niet meer worden geweigerd in openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen, theaters en winkels.

Wet gelijke behandeling
De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) bepaalt dat het weigeren van een assistentiehond gelijk staat aan het weigeren van de persoon die een hulphond gebruikt. Formeel is het weigeren van een assistentiehond discriminatie op grond van handicap. Met de term assistentiehond worden alle typen hulphonden bedoeld die professioneel zijn opgeleid.

Openbaar vervoer
Ook taxibedrijven mogen mensen met een geleidehond niet weigeren in hun auto’s. Een excuus als allergie mag geen reden zijn om een persoon met geleidehond niet mee te nemen. Het weigeren van een geleidehond valt onder strafbare discriminatie. De rechter zal per geval beoordelen of de weigering onder delictsomschrijving uit artikel 429quater lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht valt. In dit artikel is discriminatie wegens handicap strafbaar gesteld. Wel worden eerst andere vormen van handhaving ingezet voordat een weigeraar op grond van het strafrecht wordt aangeklaagd en (mogelijk) veroordeeld.

Amusementssector
Het toelaten van hulphonden bij festivals, popconcerten en andere plekken met mensenmassa’s is vanwege het welzijn van de dieren niet geadviseerd door hondenscholen. De hond kan door de drukte en de herrie zijn werk niet goed doen en verliest hier zijn begeleidende functie.

Veelgestelde vragen

hulphond bij winkels
hulphond op station
Supermarkt eigenaar voor de ingang van de supermarkt

Een ervaring van

Cees, filiaalmanager
Albert Heijn

‘Dat veel winkels geen toegang verlenen, dat begrijp ik niet. Je herkent hulphonden goed aan hun speciale dekjes en halsbanden. Ik denk dat het de best opgevoede honden zijn die er bestaan. Het zijn ongelooflijk rustige dieren. Ik heb geen enkele negatieve ervaring.

Doe mee

Als ondernemer kun je op verschillende manieren gastvrijheid tonen. Vraag een pakket aan om jouw medewerkers voor te lichten of bestel de raamsticker om te laten zien dat hulphonden bij jou in de zaak welkom zijn.

Deel je
ervaring

#eenhulphondiswelkom

Laat iedereen zien dat mensen met een hulphond welkom zijn in jouw zaak! Deel je tips en ervaringen via social media met #eenhulphondiswelkom.

hulphond puppy

Handige links